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SECTION 8 - AIRCRAFT OPERATIONS 
SERIES 'A', PART I 
ISSUE I, DATED 29.3.1994              EFFECTIVE: 24th September 2015 
 

F. No. AV 22024/9/2014-FSD 
 
Subject: MINIMUM FLIGHT CREW REQUIREMENTS 
       
1. INTRODUCTION 
       

To ensure safe operation of an aircraft it  is  necessary  to   have   adequate   flight   
crew   members,  who  are appropriately trained, qualified and licenced, to operate 
the particular type of operations on the aircraft.   Rule 38A(7) of the Aircraft Rules, 
1937, stipulates broadly the minimum crew required to  operate  a  flight. This Civil 
Aviation Requirements  (CAR) gives in detail the requirements relating to minimum 
flight crew. 

         
2. SCOPE 
 

The requirements contained in this CAR are applicable to aeroplanes and helicopters 
engaged in scheduled, non-scheduled and other public transport operations including 
State Government operations and aerial  work operations. 
 

3. MINIMUM FLIGHT CREW REQUIRMENTS: 
         

An aircraft registered in  India  shall  be  operated  by flight  crew,  adequate  in  
number and description, duly trained, and qualified on the  type  of  aircraft  to  be 
flown, to ensure the safety of operations.  The following requirements in this regard 
should be complied with by all the operators covered under para 2 of this CAR. 

 
i)  The number of the flight crew  members  operating any flight, shall not be less than 

that specified in   the   approved  aircraft  Flight  Manual  or Operations    Manual    
or     Certificate     of Airworthiness. 
 

ii)  All   aeroplanes with AUW exceeding 1500 kgs engaged   in   Scheduled / Non 
Scheduled Air Transport operations, shall be flown by at least two pilots.         
 

iii) All aircrafts operated by State Governments and engaged in carriage  of  
VVIP/VIP shall be flown by at least two pilots.         
 

iv) Aircraft having all-up-weight more than 5700 kg shall be flown by at least two 
pilots.         
 

v) Irrespective   of   all-up-weight, Aerial  work  aircraft, when  engaged  in  flight  
calibration, aerial  survey  and remote sensing work, shall be flown by two pilots.
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vi) An aircraft having a seating capacity  of  10  or more  seats,  excluding  
pilot  seat(s), shall be flown by two pilots. 

 
vii) The following category of  aircraft  irrespective of   seating  capacity  and  

all-up-weight,  when required  to be  flown  under  instrument  flight rules, 
shall be operated by two pilots unless approved otherwise by DGCA in 
accordance with para 4.9.1 of CAR Section 8 Series ‘O’ Part II 
(Reproduced at Appendix ‘A’):         
 
a) aircraft powered by one or more Turbo Jet or Turbo fan engines;  
 
b) aircraft  powered  by one or more Turbine Propeller engines  and  

provided  with  a means   of  pressurising  the  passengers cabin;         
 

c) aircraft powered by two or  more  Turbine Propeller engines and not 
provided with a means   of  pressurising  the  passengers cabin  unless  
it  is  equipped  with   a certified auto-pilot;         
 

d) aircraft  powered  by  two or more piston engines unless  it  is  equipped  
with  a certified auto-pilot.         
 

4. OTHER FLIGHT CREW REQUIREMENTS:         
 

The   requirements   relating   to   carriage  of  Flight Navigator, Flight 
Engineer, Flight Radio Operator, Flight Radio  Telephone  Operator  and  
Cabin   Attendants,   as specified  in  Rule  38A  and  38B of Aircraft Rules 
1937 shall be complied with an all cases.         
 

5. SINGLE PILOT OPERATIONS: 
 

No operator may use any person nor may any  person  serve as   a   Pilot-in-
Command  for  the  type  of  operations mentioned  in  para  2  of  this  CAR  
for  single  pilot operation unless  that  person  had  at  least 100 hours Pilot-
in-Command experience on the type and model of  the aircraft  to  be  flown  
and has met all other applicable requirements.         
 

6. GENERAL: 
 

i) Notwithstanding the above requirements, DGCA  may require  an  operator  
to carry additional flight crew members, if considered necessary, for safety 
of aircraft operations.  DGCA may  also  consider relaxing  any  of  the  
above  requirement if the operator satisfies that the required safety level of 
operations is achieved in an alternate manner.         
 

ii) AIC No.11/1990 is hereby cancelled. 
         
 

               
( K Gohain ) 

                Director General of Civil Aviation 
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Appendix ‘A’ 
 

REQUIREMENTS FOR SINGLE PILOT OPERATIONS UNDER  
THE INSTRUMENT FLIGHT RULES (IFR)  

(Reproduced from CAR Section 8 Series ‘O’ Part II) 
 
4.9  Additional requirements for single pilot operations under the Instrument 

Flight Rules (IFR)  
 
4.9.1  An aeroplane shall not be operated under the IFR by a single pilot unless 

approved by DGCA. 
 
4.9.2 An aeroplane shall not be operated under the IFR by a single pilot unless:  
             

a)  the flight manual does not require a flight crew of more  than one;  
 
b)  the aeroplane is propeller-driven;  
 
c)  the maximum approved passenger seating configuration  is not more 

than nine;  
         
d)  the maximum certificated take-off mass does not exceed  5 700 kg;  
 
e)  the aeroplane is equipped as described in 6.22; and  the pilot-in-

command has satisfied requirements of  experience, training, checking 
and recency described  in 9.4.5. 

 
6.22  All aeroplanes operated by a single pilot under the Instrument Flight 
 Rules (IFR)  

 
For approval in accordance with 4.9.1, all aeroplanes operated by a single 
pilot under the IFR shall be equipped with:  
 
a)  a serviceable autopilot that has at least altitude hold and heading 
 select modes;  
 
b)  a headset with a boom microphone or equivalent; and  

 
c)  means of displaying charts that enables them to be readable in all  

  ambient light conditions. 
 
 
9.4.5  Single pilot operations under the Instrument Flight Rules (IFR)   
 
9.4.5.1 For single pilot operations intended to be carried out under IFR, the pilot 

shall be a holder of Instrument Rating on the type of aeroplane and shall 
meet the experience, recency and training requirements of 9.4.5.2.  

 
9.4.5.2 The pilot-in-command shall: 
 

a) for operations under the IFR or at night, have accumulated at least 50 
hours flight time on the class of aeroplane, of which at least 10 hours 
shall be as pilot- in-command;  
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b) for operations under the IFR, have accumulated at least 25 hours flight 

time under the IFR on aeroplanes used for commercial air transport, 
which may form part of the 50 hours flight time in sub-paragraph a); 

 
c) for operations at night under IFR, have accumulated at least 15 hours 

flight time at night, which may form part of the 50 hours flight time in 
subparagraph a);  

 
d) for operations under the IFR, have acquired recent experience as a 

pilot engaged in a single pilot operation under the IFR of: 
 

(i) at least five IFR flights, including three instrument approaches 
carried out during the preceding 90 days on the class of aeroplane 
in the single pilot role; or 

(ii) an IFR instrument approach check carried out on such an 
aeroplane during the preceding 90 days; 
 

 e) for operations at night under IFR, have made at least three take-offs 
and landings at night on the class of aeroplane in the single pilot role in 
the preceding 90 days; and  

 

 f) have successfully completed training programmes that include, in 
addition to the requirements of 9.3, passenger briefing with respect to 
emergency evacuation, autopilot management, and the use of 
simplified in-flight documentation. 

 

9.4.5.3 The initial and recurrent flight training and proficiency checks indicated in 
9.3.1 and 9.4.4 shall be performed by the pilot-in-command in the single pilot 
role on the class of aeroplane in an environment representative of the 
operation. 

 
 

* * * 


